Blog

Hoe comfortabel wilt u wonen?

Geplaatst door: Mark | Geplaatst op: maart 25th, 2014 | 0 Reacties

Hoe comfortabel wilt u wonen?

Als ik bij klanten aan het werk ben vragen ze mij vaak wat ik nog meer voor ze kan betekenen. Een mooie vraag om het comfortabel wonen bij ze onder de aandacht te brengen.

De nieuwsgierigheid is gelijk gewekt. De meeste mensen hebben daar wel oren naar. Ze  weten alleen niet wat het precies inhoud.

Wat maakt wonen comfortabel?

Prettig wonen wordt bepaald door verschillende factoren. Laat ik 3 factoren toelichten:

1.    Lampen aan, lampen uit

Ik vertel altijd eerst over de verlichting die je kunt automatiseren.
U herkent het vast wel dat je s’ avonds een rondje loopt om alle lampen uit te doen voordat je naar bed gaat. Overal bukken of met je voet de schakelaar bedienen.

Vervolgens in het donker op de tast naar de gang waar je het licht aandoet en boven of bij de slaapkamer hetzelfde liedje totdat je in bed ligt.

Hoe handig zou het zijn wanneer je op het moment dat je beneden op de knop ‘ slapen’ drukt dit hele proces automatisch verloopt. Alle lampen gaan in één keer uit. Geen onnodige lichaamsbeweging meer én als je in bed ligt de vraag of  de verwarming wel uitstaat. Want ook die gaat automatisch een paar graden omlaag.

De ‘alles uit’ knop

Op dit moment ben ik bezig met een nieuwbouwwoning waarin ik huis-automatisering aanbreng.

De bewoners kunnen de verlichting gewoon met de bekende lichtschakelaars aan of uit schakelen. Extra bijzonder is dat zij naast de voordeur ook een ‘alles uit’ knop kunnen indrukken. Hiermee gaat alle verlichting in het huis uit en de verwarming gaat naar een lagere temperatuur.  Ook kunnen zij kiezen om het programma zo in te stellen dat een aantal lampen juist wel blijven branden, met oog op inbraakpreventie.

Niko Home Control Touch screen

2. Extra veiligheid

Veiligheid speelt een belangrijke rol in het prettig wonen. Je wilt je veilig voelen in je huis. Het is het laatste waar je je druk om wilt maken. In het nieuwbouwhuis heb ik de rookmelders bijvoorbeeld gekoppeld aan de verlichting. Mocht er nu een rookmelder alarm geven dan gaat de verlichting in de hal, overloop en de woonkamer automatisch aan. U kunt zich voorstellen hoezeer dit helpt bij het vinden van de vluchtroute in een  noodgeval, zoals een brand.

3. Slim besparen

Ook maak ik mijn klanten graag attent op besparing van energie in huis. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door alleen die ruimte te verwarmen waar je op dat moment bent, gebruik je minder gas voor de verwarming. Iedere ruimte in huis heeft zijn eigen thermostaat. Uiteraard wordt dit vooraf zo ingesteld dat u er zelf geen omkijken naar heeft.

Ook op het toilet kan het licht automatisch uitgaan na enkele minuten. Dit is vooral handig wanneer u zelf, of kleine kinderen, het licht vergeten uit te doen.

Ieder huis kent zijn eigen mogelijkheden

Nu denkt u misschien dat dit alleen bij nieuwbouw woningen kan. Dat is een misvatting. Ook voor bestaande woningen zijn er zeer veel mogelijkheden zonder ingrijpende verbouwingen met hakken, breken en alle ellende die daar bij komt kijken..

 

Heeft u belangstelling voor meer comfort in huis? Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw woning? Neem dan contact met mij op.  Ik kom graag bij u langs om vrijblijvend met u uw wensen en mogelijkheden te bespreken.

Plaats een reactie