Met een elektrische auto voor de deur, is een laadpaal bij huis zeer welkom. Thuisladen is niet alleen handig, maar ook voordeliger dan laden bij een openbaar oplaadpunt. Er zijn ontzettend veel aanbieders van laadpalen. En je krijgt ze in allerlei soorten en maten. Hoe maak je een keuze? Deze drie punten gaan je helpen een keuze te maken.

Zakelijk rijders

Als je een elektrische auto zakelijk rijdt, dan wil je de oplaadkosten vast verrekenen met de werkgever. Je kunt de laadpaal voorzien van een verbruiksmonitor, waarbij je handmatig de meterstand afleest om de stroom te kunnen declareren. Om dit automatisch mogelijk te maken, is een pasjessysteem handig. De werkgever is eigenaar van de laadpas en betaalt voor de stroom die afgenomen wordt. Hier zijn wel abonnementskosten aan verbonden. 

Locatie

Waar plaats je het oplaadpunt? Een van de eerste vragen is: Wil je een wallbox aan de muur, of is een losstaande laadpaal handiger? Wanneer je een laadpaal op de eigen oprit laat plaatsen, is het in ieder geval belangrijk dat de laadkabel gemakkelijk bereikbaar is. Bedenk verder hoe de looproutes zijn wanneer mensen op de oprit lopen of fietsen. Probeer te voorkomen dat bezoekers over de kabel heen moeten stappen. 

Woon je in een appartementencomplex? Dan is toestemming nodig van de beheerder of Vereniging van Eigenaren voor het plaatsen van een oplaadpunt. De locatie bepaal je in dat geval samen met de VvE. 

Laden met zonne-energie

Wil je de auto opladen met behulp van zonnepanelen? Een duurzame keuze. Weet wel dat niet elke laadpaal hiervoor geschikt is. Als je kiest voor laden op de zon, dan laadt de auto iets langzamer op. Maar daar krijg je dan wel heel goedkope stroom voor terug. 

Meer weten?

Bekijk ook deze informatie over load balancing bij laadpalen. En benader Mark als je wilt weten welke laadpalen voldoen aan jouw wensen. Hij vertelt je met plezier meer over de installatie van een laadpaal.