Elektrisch koken

Kookgroep en Perilex aansluiting voor elektrisch koken

Een renovatie, een nieuw huis, de komst van zonnepanelen, of de verplichting vanuit de gemeente om gasloos te gaan wonen. Er zijn veel aanleidingen waarom veel mensen tegenwoordig de overstap maken naar elektrisch koken. De overstap naar een elektrische kookplaat vraagt om enkele aanpassingen in je elektra-installatie. Een Perilex stopcontact is er daar een van. Mark helpt je er graag bij.

Omdat het aardgas opraakt en we steeds meer schone energie opwekken, heeft elektrisch koken de toekomst. Elektrisch koken kan op een keramische, halogene of inductiekookplaat. De inductiekookplaat is vaak favoriet. Het is dan ook de meest energiezuinige en snelle manier van koken. Er gaat maar weinig energie bij verloren, doordat alleen de bodem van de pan wordt verhit.

Wil jij ook elektrisch koken? Dan heb je een speciale elektrische aansluiting nodig. Lees hieronder hoe Mark je daarbij helpt.

Techniek

Installatie van de kookgroep

Als je van gas naar elektrisch koken overgaat, dan heb je waarschijnlijk nog geen kook- of fornuisgroep in je groepenkast. Dat is wel nodig omdat een elektrische kookplaat heel veel stroom vraagt in een korte periode. 

Een kookgroep is een groep die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Eén groep kan een maximaal vermogen van 3680 Watt (230 Volt x 16 Ampère) leveren. Een inductiekookplaat verbruikt tot wel 7400 Watt. Wanneer de elektrische kookplaat dus op een standaardgroep in de groepenkast wordt aangesloten, zou deze direct overbelast raken. Een aparte kookgroep is daarom de oplossing.

Een Perilex stopcontact plaatsen

Omdat een elektronisch fornuis dus werkt met twee gekoppelde groepen, volstaat een gewoon stopcontact niet. Daarom installeert Mark onder of achter de inductie- of keramische kookplaat een zogenaamde Perilex wandcontactdoos, een 5-polig stopcontact. Als Mark ook een Perilex stekker heeft geregeld (die wordt niet standaard bij je fornuis geleverd), ben je klaar om te koken.

Overstappen op elektrisch koken?

Zie ook