Groepenkast

Groepenkast uitbreiden of vervangen

Een nieuwe elektrische kookplaat, de komst van zonnepanelen of een andere aanleiding voor uitbreiding of aanpassing van de groepenkast? Mark regelt het vakkundig. Ook als een blik in de meterkast een onveilig gevoel oproept en de hele groepenkast aan vervanging toe is, moet je zeker even aan de bel trekken bij Mark.

Voor zijn werk duikt Mark geregeld in de meterkast. En daar komt hij heel wat tegen. Zeker in oudere huizen treft hij regelmatig sterk verouderde stoppenkasten aan met een ratjetoe aan merken en stijlen zekeringen en installatieautomaten. Een niet goed functionerende stoppen- of groepenkast is dan ook een van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Het is dus belangrijk dat de groepenkast voldoet aan de actuele richtlijnen.

Werkzaamheden aan de groepenkast

Is je groepenkast aan uitbreiding of vervanging toe? Dan gaat Mark aan de slag. Hij berekent hoeveel groepen de kast nodig heeft. Demonteert de oude kast -als dat nodig is- en installeert de nieuwe groepen of de volledige nieuwe kast. Daarna sluit hij de bekabeling opnieuw aan. Houd er rekening mee dat je tijdens deze werkzaamheden een tijdje zonder stroom (en dus ook zonder wifi) zit. Maar na een bezoek van Mark ben je ervan gegarandeerd dat je groepenkast naar de huidige normen ingericht is en dus veilig. Bovendien maakt hij aantekeningen in de kast, zodat jij altijd weet welke apparaten op welke groep zijn aangesloten.

Techniek

Zo werkt de groepenkast

In een groepenkast wordt elektriciteit beveiligd en verdeeld naar alle elektrische apparaten in huis of op kantoor. Een groepenkast wordt daarom ook wel een verdeelkast genoemd.

In de meeste huishoudens is een zogenaamde 1-fasegroepenkast voldoende. Heb je apparaten die meer vermogen gebruiken, zoals een oplaadpaal voor de elektrische auto of een lasapparaat, dan is een 3-fasengroepenkast nodig.

De onderdelen in een groepenkast

Een groepenkast bestaat uit verschillende onderdelen. Sinds 2005 is het verplicht een hoofdschakelaar te installeren. Die schakelt alle aangesloten elektrische installaties in één keer aan of uit. Verder bevat de kast uit aardlekschakelaars. Die meten of de in- en uitgaande stroom gelijk is en schakelt bij ‘lekstroom’ automatisch uit. Zo voorkomt de aardlekschakelaar dat je een schok krijgt als je een apparaat aanraakt. De verschillende groepen worden verdeeld over de aardlekschakelaars. Zo kun je altijd ergens een lamp aandoen als een aardlekschakelaar uitvalt.

Dan zitten er ook nog installatieautomaten (zekeringautomaten) in de groepenkast. Die beschermen de bedrading van elektrische installaties tegen schade door te hoge elektrische stromen. De toestellen in je huis die een hoog verbruik hebben, zoals de (af)wasmachine of droger moeten een eigen installatieautomaat krijgen. Ontstaat er kortsluiting of overbelasting? Dan zorgt de automaat ervoor dat het elektrische circuit wordt onderbroken.

De groepenkast uitbreiden of vervangen?

Zie ook