Laadpaal installeren

Laadpaal installeren

Met een elektrische auto op de oprit, kan een laadpaal bij huis natuurlijk niet ontbreken. Als elektrisch rijder wil je de accu van de auto zo snel mogelijk opladen. Liefst goedkoop. En in ieder geval veilig. Maar welke laadpaal kies je dan? En wat is de meest gunstige locatie bij huis? Mark adviseert je er graag over en installeert de laadpaal veilig en snel.

Als preferred supplier voor de Tesla Wall-Connector komt Mark veel bij Tesla-bezitters over de vloer. Maar laadpalen zijn universeel en Mark werkt met veel meer merken (denk aan Alfen, Wallbox, Zappi, EVBox). Dus elke elektrisch rijder is van harte welkom bij van Gameren Elektra. Ook als je een of meerdere laadpalen bij je bedrijfspand wilt laten plaatsen.

Hoe maak je de keuze voor een laadpaal? Dat is afhankelijk van de situatie bij jouw huis of kantoor, het budget en je wensen. Mark schreef een blog over drie overwegingen bij de keuze van een laadpaal.

Techniek

De techniek achter de laadpaal

Als je thuis een laadpaal krijgt, dan is vaak een aparte groep in de meterkast nodig. Soms is er nog een groep vrij. Is dat niet het geval, dan moet er een groep bijkomen. Een voedingskabel gaat vervolgens -meestal via de kruipruimte- naar de gevel van woning.

Load balancing

Vaak doe je de auto aan de lading op een van de drukste momenten van de dag. Namelijk wanneer je ’s avonds thuiskomt, er gekookt wordt en de vaatwasser of wasmachine misschien wel aanstaat. Om te voorkomen dat de hoofdzekering eruit gaat, kun je ervoor kiezen de netaansluiting te verzwaren. Maar er is een goedkoper alternatief met de naam ‘load balancing’. Dat is een techniek die de laadsnelheid van je auto aanpast op het overige verbruik in huis. Elektrische apparaten zoals de wasmachine en vaatwasser krijgen dan voorrang, de auto wordt iets minder snel opgeladen. Zo voorkom je dat de stoppen eruit knallen.

Laadpaal nodig?

Zie ook