Led-verlichting

Led-verlichting installeren

Nu energieslurpers als gloeilampen en halogeenlampen niet meer geproduceerd mogen worden, is de overstap naar LED onvermijdelijk. Het grote voordeel is dat je met led-lampen je huis een stuk energiezuiniger maakt. Het nadeel: soms gaat het iets verder dan ‘even een lampje vervangen’. En daar komt Mark om de hoek kijken.

Heb je dimmers in huis om je gloei- of halogeenlamp te dimmen? Dan moet je ook die dimmers vervangen bij de overstap naar LED. Een led-lamp werkt namelijk met een ander dimprincipe. Ook als je een inbouwoplossing hebt op basis van bijvoorbeeld TL-armaturen, vraagt ombouw de nodige kennis.

Mark levert en monteert allerlei soorten led-verlichting, plaatst nieuwe dimmers en bouwt inbouwoplossingen om naar LED. Zo helpt hij je besparen op de energierekening.

Techniek

Besparen met led-verlichting

Light Emitting Diode, dat is waar de afkorting LED voor staat. Een diode is een elektronische component (halfgeleider) die licht geeft als er stroom doorheen loopt. Een led-lamp heeft dus geen gloeidraad. En dat is precies waarom LED zoveel energie-efficiënter is dan een gloeilamp. Er gaat namelijk ontzettend veel energie verloren bij het verhitten van een gloeidraad.

Het resultaat is dat een led-lamp met zo’n 15% van de energie net zoveel licht kan maken als een ouderwetse gloeilamp. Ook is een led-lamp tot wel 10 keer zuiniger dan een halogeenlamp. Een led-lamp gaat bovendien veel langer mee dan een normale gloeilamp of halogeenlamp. Kortom, de iets hogere aanschafkosten van LED heb je in no-time terugverdiend!

Led-verlichting laten installeren?

Zie ook