Rookmelders

Installatie van rookmelders

Ben je aan het nieuw- of verbouwen en ontbreken rookmelders nog in huis? Van Gameren Elektra installeert ze voor je. Ook als je twijfelt of je huidige rookmelders nog werken, kan Mark langskomen voor een check en eventuele vervanging.

De eisen aan installatie van rookmelders

Rookmelders moeten geplaatst worden op de zogenaamde verkeerswegen van de woning; alle wegen die naar een uitgang leiden. Dat zijn bijvoorbeeld de gang, de overloop en de zolder. De ruimte die je nodig hebt om te vluchten bij brand is op deze manier minimaal beveiligd.

Er is nog veel onwetendheid als het gaat om de installatie van rookmelders. Zo weten veel mensen niet dat ze elke tien jaar vervangen moeten worden. In die tijd raken rookmelders door stof en vuil namelijk onbetrouwbaar.

Sinds kort zijn de regels voor rookmelders iets veranderd. Volgens het meest recente Bouwbesluit moeten alle rookmelders radiografisch aan elkaar gekoppeld worden. Wanneer een van de rookmelders dan rook detecteert, gaan alle aanwezige rookmelders af.

Als elektricien weet Mark waar rookmelders moeten hangen. Hij installeert ze, koppelt ze indien nodig aan elkaar en plaatst indien gewenst ook noodverlichting.

Techniek

Verschillende soorten rookmelders

Er zijn verschillende soorten rookmelders op de markt. Onder meer optische en thermische rookmelders. De optische rookmelder werkt op basis van infrarood. Wanneer rook de infrarode lichtbundel verstoort die uit de rookmelder komt, dan gaat het alarmsignaal van de rookmelder af.

Een thermische rookmelder werkt op basis van temperatuur. Deze gaat af wanneer de temperatuur snel stijgt of wanneer hij een hoge temperatuur meet. Mark adviseert je graag welke rookmelder het meest geschikt is voor de situatie in jouw huis.

Rookmelders werken op batterijen die je geregeld moet vervangen. Inmiddels zijn er rookmelders verkrijgbaar met batterijen die tien jaar lang meegaan. Zo voorkom je dat een rookmelder binnen een paar jaar onverwachts afgaat als gevolg van een leeg rakende batterij.

Rookmelders installeren?

Zie ook